Logo Prosper Klinieken
Minder risico op bijwerkingen

Robot-geassisteerde operatie

Prosper voert operaties uit door middel van robotchirurgie met de moderne Da Vinci Xi robot, in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, waar de DaVinci Xi robot zich bevindt in een speciaal hiervoor ontwikkelde en ingerichte operatiekamer. Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) is een soort kijkoperatie waarbij de hele prostaat wordt verwijderd. Door op deze manier te opereren is de kans dat alle kankercellen zijn verwijderd groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen kleiner.

Robotchirurgie
Robotchirurgie
Prostaatoperatie met de Da Vinci Xi robot

Operatieve prostaatverwijdering

In overleg met uw uroloog is gekozen voor een volledige prostaatverwijdering. Bij Prosper verwijderen wij uw prostaat door middel van robotchirurgie met de Da Vinci Xi robot. Bij deze robot-geassisteerde operatie gebeurt hetzelfde als bij een ‘gewone’ operatie: het wegnemen van een ziek orgaan. U wordt geopereerd in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, door de uroloog die in uw eigen ziekenhuis de diagnose prostaatkanker heeft vastgesteld. Tenzij anders met u is afgesproken. De Da Vinci Xi wordt aangestuurd door de menselijke handen van een deskundig uroloog en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.

Nauwkeurige operatietechniek

Zo werkt de Da Vinci methode

Bij de robot-geassisteerde operatie hoeft geen grote snee/wond in de buik gemaakt te worden. Het opereren zelf gebeurt via een televisiescherm. De chirurg zit in een kijkkast (console) en bedient de instrumenten van de Da Vinci Xi, die vlakbij de operatietafel staat. De operatie vindt plaats onder volledige narcose.

Eerst wordt de buikholte ‘opgeblazen’ met koolzuurgas (CO2), waardoor het operatiegebied goed te zien is. Daarna worden zes buisjes in de onderbuik ingebracht, van 0,5 tot 1,0 cm dik, waar de robotarmen aan worden vastgemaakt. Via deze buisjes worden de camera en de operatie-instrumenten ingebracht. Vervolgens wordt de hele prostaat verwijderd, inclusief zaadblaasjes. Ook het deel van de plasbuis dat door de prostaat loopt wordt weggehaald, via een al bestaande snede boven de navel of onderbuik, deze wordt dan ook wat groter gemaakt.

Het deel van de plasbuis onder de prostaat, waarin ook de uitwendige sluitspier is gelegen, wordt zorgvuldig losgekoppeld van de prostaat om de continentie te waarborgen. De zenuwen worden zo goed mogelijk gespaard. Echter, als de kanker doorgroeit in de zenuwen, wat we bij een MRI-onderzoek kunnen zien, of als de tumor dusdanig agressief is, dan kan het zijn dat we de zenuwbanen toch moeten opofferen voor een optimaal kankervrij resultaat. Het verwijderen van de zenuwbanen gaat gepaard met erectiestoornissen.

Afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker, de uitgebreidheid van de tumordoorgroei en de PSA-waarde in uw bloed, worden soms ook de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Dit om eventuele uitzaaiingen in deze lymfeklieren uit te sluiten. De uroloog zal voor de operatie met u bespreken of het bij u nodig is om ook de lymfklieren weg te halen.

Beter resultaat voor de patiënt

Voordelen robotchirurgie

Het robot-geassisteerd verwijderen van de prostaat heeft een aantal voordelen boven de klassieke open operatie. De chirurg heeft een vergroot driedimensionaal zicht en de instrumenten zijn beweeglijker. De operatie kan daardoor nauwkeuriger en zorgvuldiger worden uitgevoerd. Door de betere ergonomie raakt de chirurg ook minder snel vermoeid. Dat alles, in combinatie met de innovatieve techniek van de Da Vinci Xi robot, biedt een aantal belangrijke voordelen voor u als patiënt.

  • Minder pijn na de operatie
  • Minder bloedverlies en bloedtransfusie
  • Kleinere littekens
  • Minder kans op erectiestoornissen
  • Minder kans op urineverlies
  • Sneller herstel na de operatie, waardoor u minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven en sneller uw normale dagelijkse activiteiten kunt oppakken
Patiëntervaringen

Verhalen van patiënten

Hoe ervaren patiënten de behandeling met de Da Vinci Xi robot? We vroegen het patiënten die geopereerd zijn door een uroloog van Prosper. Openhartig delen zij hun persoonlijke ervaring.